2012. április 22. vasárnap 07:39

Érdemes lesz Balatonfenyvesen nyaralni

A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület 50 millió forintos uniós támogatást nyert programja megvalósításához, ennek köszönhetően Balatonfenyvesen májusban Fenyővirágzás Fesztivált rendeznek hagyományteremtő céllal, nyáron újraindítják a település kertmoziját, jövő nyárra pedig túraútvonalakat jelölnek ki a Nagyberekben, kulcsos-házakat és sporteszköz-kölcsönzőt létesítenek - hangzott el a projekt nyitórendezvényén.

Tóth József egyesületi elnök elmondta, a helyi TDM szervezet tavaly év végén nyert vissza nem térítendő támogatást az Új Széchenyi Terv Operatív programjának forrásaiból a programja megvalósítására, amelyhez a helyi önkormányzat biztosította a szükséges garanciát. A projekt egyik fő eleme Balatonfenyves önálló településsé válásának ünnepén, május 10-13. között a Fenyővirágzás Fesztivál megrendezése, amiből hagyományt kívánnak teremteni.

Az évekkel ezelőtt bezárt kertmozit a nyárra felújítják egy új tetőszerkezet építésével, valamint új székek és a filmlejátszásokhoz szükséges technika beszerzésével.

Az elnyert keretből épül újjá a helyi turisztikai szervezet irodája is, amelyben helyet kap majd egy sporteszköz-kölcsönző. Itt a jövőben kölcsönözhető lesz a helyi vízi, jeges, biciklis sportok és gyalogtúrák többféle kelléke, köztük korcsolya, fakutya, kajak, kenu, nordic walking bot és az idősebb korosztály kedvéért elektromos kerékpár is. A település strandjain vandálbiztos információs pontokat helyeznek majd el.

A projekt része egy összesen 52,7 kilométernyi gyalogos, nordic walkingos és kerékpáros túraútvonal kijelölése is a Natura 2000-es minősítésű, vagyis védettnek számító Nagyberekben. Ehhez már hozzájárult a területet hosszú távon bérlő Hubertus Bt., valamint az állami föld tulajdonosi jogait gyakorló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is.

A turista körutak úti céljai közt lesz Pálmajor, a Fehérvízi láp és Csisztafürdő is. A területen található hajdani mérlegházat és vízházat egész évben használható kulcsos-házakká fogják alakítani. A pályázati forrásból futja a projektmenedzser és a programszervező bérkeretének támogatására is a megvalósíts két éves, jövő év novemberéig tartó időszakára.

Forrás: MTI

fonyodi_logo_w police_somogy_w sunmarine_w maxerbanner50-2