Településünk

osz01?Csendes családias üdülőhely? hangzik Fenyves szlogenje, mely jellemzi, és amit a kiváló elődök hagytak számunkra örökül, így annak megőrzése nem csak lehetőség, de kötelezettség is.

Itt a Balaton-partnak a dél-nyugati végein a nyugalom, a csend volt mindig is a jellemző, melyet névadónk a település keleti felét kísérő fenyves mindig is egy kicsit vadregényessé, különlegessé tett. Már a háború előtt otthonos, meghitt karakterrel bírt a település, amit az itt területet vásárló kis- és középegzisztenciájú polgárok határoztak meg.

Fürdőegyletet alakítottak partvédelmet építettek, majd villamosítottak, gyarapították Fenyvest. A háborút követően a Dunántúl éléskamrájának szánt mezőgazdasági mintanagyüzemnek a Nagybereki Állami Gazdaság jelentős hatással volt a községre, állandó lakosainak száma ekkor lényegesen gyarapodott.


A harmincas évektől Fenyves sorsának alakításában példátlan eredményességgel vett részt a Fürdőegyesület. A mindig valahova ?csatolt? Balatonfenyves 1992 óta ismét önálló község.

osz02Sikerült megőriznie azt az arculatát, mely minden más Balaton-parti településtől előnyösen megkülönbözteti. Fenyves nem lett zsúfolt üdülőváros, bár hatalmas és kényelmes strandjai, pihenőpartjai, egyre bővülő kulturális programkínálata vonzzák a vendégeket. Egy-egy nyári hétvégén húszezer ember is megfordul kétezer fő feletti állandó lakosú településen, ahol a másfél ezret meghaladó fenyőfának köszönhetően, egyedi klíma fogadja a vendéget.
kisvasut_telTöbb mint hat évtizede működik a településen az először gazdasági erővel bíró, majd jelentős turisztikai vonzerőt képviselő gazdasági vasút, a ?kisvasút?. Egész évben menetrendszerűen közlekedik, Balatonfenyvestől Somogyszentpálig átszelve a vadregényes Nagyberket, ami déli határunk.  A két természeti csoda közé ékelődött település a fürdéstől a természetjárásig a kerékpáros turizmustól a vadászaton át számtalan lehetőséget kínál a szabadidő változatos eltöltéséhez. Bővülő programkínálatot garantál az elmúlt évben alakult Turisztikai Egyesület, mely újabb az elő- és utószezont meghosszabbító, téli attrakciókat is tervez.

fafaragA nyár folyamán több alkalommal színházzá alakul a településközpontban található egykori kertmozi, mely a központi strandnál lévő zenepavilonnal együtt a nyári kulturális rendezvények helyszíne. A községháza nagytermében havonta újuló kiállításokon mutatkoznak be a Balaton környékén élő és alkotó képzőművészek.
Másfél évtizedes hagyomány, hogy szeptember első szombatján a kisvasút szerelmeseit hívja, fogadja a község a Kisvasúti Napon, melyre az ország egész területéről, de a határokon túlról is érkeznek a vasút szerelmesei.

Balatonfenyves 2011-ben ünnepelte 115 éves létezését a két évtizedes önállóságát, melynek egyik lélekemelő hozadéka15 éves testvértelepülési kapcsolat a Székelyföldi Zeteváraljával és az 5 éves partnerség a lengyel Zduny és Sulmierzice településekkel.

nyar01 nyar02 nyar03

Győződjön meg minderről személyesen, látogasson el településünkre, nyaraljon nálunk, ismerje meg a ?csendes családias üdülőhelyet Balatonfenyvest!


fonyodi_logo_w police_somogy_w sunmarine_w maxerbanner50-2